Willem Hendrik Hofmans (16)

Rotterdam

Alle cliënten van Tot aller Welzijn werden ingeschreven in een Inschrijfboek. Op de site van Jaap Sierag vind je hier een bestand met de gegevens van de eerste 1.645 leden, ingeschreven in de periode 24 september 1838 t/m 28 december 1840 (dus nog voor de indiensttreding van Willem Hendrik bij het fonds). In dit bestand wordt één familielid vermeld, Cornelia Godefrieda Hofman, weduwe C. Vermeer.

Cornelia Godefrieda Hofmans

Cornelia Godefrieda Hofmans was de oudste zus van Pieter Hofmans en dus een tante van Willem Hendrik. Zij werd gedoopt op 19 maart 1769 in Dussen, met als doopheffers haar tante en naamgenote Cornelia Hofmans en Godefridus van Broeckhuijsen, de man van deze Cornelia; vandaar waarschijnlijk de tweede (later toegevoegde) naam Godefrieda van de jongere Cornelia.

Cornelia trouwde in 1797 in Oosterhout met Cornelis van Meer (= Vermeer). Het echtpaar kreeg daar vijf dochters (waarvan er één jong overleed) en één zoon (vermoedelijk ook jong overleden).

Het gezin verhuisde ergens tussen 1812 en 1822 naar Rotterdam. Cornelis overleed daar op 7 maart 1838; blijkens de overlijdensakte was hij sjouwer.

Cornelia liet zich op 18 mei 1840 inschrijven als lid van Tot aller Welzijn. In verband met haar leeftijd – zij was toen al 70 – moest zij wekelijks een bedrag van 21 cents betalen. Daarmee kreeg zij recht op een vergoeding in natura, bestaande uit ‘1 bedienaar, middelste lijkkoets, vijf kwart duims eiken kist met schroeven, doodkleed, graf en verdere kosten bij een begrafenis benodigd’.

Cornelia overleed op 19 januari 1848 en had toen in totaal ruim ƒ 80 betaald – achteraf gezien dus een dure verzekering; de feitelijke begrafeniskosten bedroegen ƒ 40.

Helena Lindeman en andere familieleden

Bij mijn bezoek aan het Archief van Nationale Nederlanden is het er niet van gekomen de twee Inschrijfboeken te raadplegen, maar via de driemaandelijkse Rekeningen en Verantwoordingen (waarin alle uitkeringen op naam zijn vermeld) werd mij niettemin duidelijk dat de hele familie verzekerd was bij Tot aller Welzijn.

Al in het laatste kwartaal van 1841 ontving Helena Lindeman een Ziekengeld ad ƒ 6, ongetwijfeld in verband met de geboorte van haar zoon Gerardus Adrianus Petrus, mijn overgrootvader.

Twee jaar later ontving Willem Hendrik ƒ 4 aan Kraamgeld vanwege de geboorte van Sophia (die een maand later zou overlijden), ƒ 10 aan Ziekengeld voor Helena Lindeman en ten slotte een Begrafenisgeld ad ƒ 137 na haar overlijden op 12 december 1843.

Andere familieleden die we tegenkomen, zijn Maria Molemans (zijn moeder), Adriana de Sain (zijn tweede vrouw), Gerrit Hofman (zijn broer) en Pietertje van Muijden (zijn schoonzuster), benevens diverse kinderen, zowel van Willem Hendrik als van Gerrit.

Ik denk dat ik nog eens terug moet naar Ede om alsnog die Inschrijfboeken te bekijken.


Dankbetuiging

Met dank aan Ingrid Elferink, Conservator Historische Collectie Nationale-Nederlanden.

[9 december 2018]

Vervolg.

Naar Inhoud.

Eén gedachte over “Willem Hendrik Hofmans (16)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: