Reinier Lindeman (2)

Tamboer

De jaren 1795-1815 waren voor Nederland een periode van permanente binnenlandse militaire paraatheid en van deelname aan talloze buitenlandse veldtochten. Voor Jan Soldaat was het een bestaan van troepenverplaatsingen, eindeloos marcheren, exerceren, inkwartiering, slechte betaling, veel honger, veel kou, veel verveling, en dan uiteindelijk, als een pervers soort bekroning van het lange wachten… de strijd.
Maar dan hing zijn leven er ook van af.

Reinier Lindeman begon zijn militaire loopbaan als tamboer. Zijn rol moet niet onderschat worden: tamboers gaven het marstempo aan en begeleidden het manoeuvreren van de compagnie met hun tromgeroffel. Zij vochten niet mee (al waren zij bewapend met een korte sabel), maar ze namen wel deel aan de strijd – met alle risico’s van dien.

Tamboer
Prent van Jan Hoyinck van Papendrecht (1858-1933). Prins Willem II (te paard) voert de infanterie aan tijdens de slag bij Quatre-Bras in 1815. Rechts voor een tamboer.

Ondanks beweringen in de literatuur van het tegendeel, was Reiniers jeugdige leeftijd geen uitzondering. In het Stamboek van het 1bataljon van de 2Halve Brigade staan in totaal 34 tamboers vermeld: 20 van hen waren bij hun indiensttreding nog geen 18 jaar oud; 12 waren zelfs nog geen 16, en de jongste was pas 12, net als Reinier.

Echte oorlogshandelingen lijkt Reinier de eerste jaren niet hebben meegemaakt. Wel was zijn onderdeel in 1797 betrokken bij de voorbereidingen voor een invasie van Ierland, die vooral door Bataafse troepen zou worden uitgevoerd. Het idee was om van daaruit met een grotere troepenmacht Engeland aan te vallen.
Op 1 juli werd het Bataafse expeditieleger ingescheept en op 13 juli was de vloot gereed om uit te varen. Door langdurige tegenwind, onenigheid tussen het Bataafse en het Franse opperbevel en een blokkade door de Engelse vloot kwam het daar echter niet van.
Vervolgens werd de onderneming op 9 september opgeschort en werden de troepen ontscheept. Ruim twee weken later werden de plannen definitief afgeblazen.

Overigens zocht de Nederlandse vloot kort daarop alsnog de confrontatie met de Engelsen, wat leidde tot de weinig fortuinlijk verlopen slag bij Camperduin. Maar gelukkig was Reinier Lindeman toen allang van boord.

[3 juli 2019]

Vervolg.

Naar Inhoud.

Eén gedachte over “Reinier Lindeman (2)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: