Reinier Lindeman (3)

Callantsoog

De Engels-Russische invasie

Ruim drie jaar lang was Reinier onder de wapenen, zonder dat zijn compagnie ooit bij een militaire confrontatie was betrokken. Dat veranderde mogelijk, toen Nederland eind augustus 1799 werd aangevallen door een grote Engels-Russische invasiemacht.
De eerste troepen landden vrijwel ongehinderd op 27 augustus ten noorden van Callantsoog. De volgende dag werd Den Helder opgegeven en maakten de Engelsen zich zonder een schot te lossen meester van de Bataafse vloot. Vervolgens drongen de Engels-Russische troepen op naar het zuiden. Echte veldslagen vonden plaats op 10 en 19 september, en op 2 en 6 oktober; tussendoor waren er hergroeperingen en verspreide schermutselingen. Van beide zijden werden versterkingen aangevoerd.

Uiteindelijk moesten de Engels-Russische troepenmacht het veld ruimen, verslagen door een combinatie van een gebrekkige aanvoer, barre weersomstandigheden en ziekte. De laatste troepen verlieten ons land op 19 november.

Het was al met al een nutteloze expeditie geweest, ten koste van duizenden doden en gewonden, en een enorme materiële schade.

Landing Callantsoog
Aquarel van Dirk Langendijk (1748-1805). Landing van de Engelse troepen bij Callantsoog, 27 augustus 1799. National Maritime Museum, Greenwich, London. We zien dat de Engelse troepen zonder enige tegenstand aan land gaan. De prent draagt het opschrift ‘ad vivum 1799’ (‘naar het leven 1799’); kennelijk is Langendijk ter plekke aanwezig geweest.

Reinier zou bij een van deze gevechten gewond zijn geraakt, maar we weten niet waar en wanneer, en ook niet hoe ernstig zijn verwonding was; de bronnen volstaan met de vermelding ‘geblesseerd aan den hals’. In feite is zelfs niet geheel zeker of hij in 1799 wel in Noord-Holland is geweest. Dat staat weliswaar in één bron, maar op grond van andere gegevens is dat weer twijfelachtig.

Het jaar 1799 was in nog een tweede opzicht gedenkwaardig. Op 9 november 1799 pleegde de succesvolle generaal Napoleon Bonaparte een staatsgreep en vestigde als Eerste Consul een militaire dictatuur. De (eerste) République Française was ter ziele.

In 1800 en 1801 trokken Bataafse eenheden mee met de Franse troepen op een veldtocht in Duitsland. Waarschijnlijk was Reinier daarbij betrokken en raakte hij bij Würzburg ‘aan het been geblesseerd’, maar ook daarover heb ik geen definitieve duidelijkheid kunnen krijgen.
Wel staat vast dat hij op 23 november 1801 werd bevorderd tot korporaal.

In maart 1802 sloot Frankrijk vrede met Engeland; het jaar daarvoor had Rusland zich teruggetrokken uit de oorlog en was vrede gesloten met Oostenrijk. Gedurende iets meer dan een jaar heerste er vrede in Europa.
In mei 1803 verklaarde Engeland Frankrijk opnieuw de oorlog. Napoleon begon kort daarna met de voorbereidingen van een grootscheepse invasie van Engeland, die het pleit definitief in zijn voordeel zou moeten beslissen.

Reinier nam op 10 maart 1804 afscheid van de infanterie en ging ‘met paspoort’ (= eervol ontslag). Hij was inmiddels 20.

[5 juli 2019 / 16 augustus 2019]

Vervolg.

Naar Inhoud.

 

 

Eén gedachte over “Reinier Lindeman (3)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: