Gerrit II Hofmans (35)

Den Haag, Amsterdam

Naar Den Haag en weer terug

Op 20 augustus 1892 vertrok Gerrit naar Den Haag, waar hij iets langer dan een jaar zou blijven. Teruggekeerd in Amsterdam (eind augustus 1893) maakte hij in twee advertenties duidelijk dat hij geenszins van plan was voortaan een toontje lager te zingen. En uit een brief die ik aantrof in zijn nalatenschap, blijkt dat hij in die tijd zeker niet door iedereen als een charlatan werd beschouwd.

In Den Haag woonde Gerrit op Laan 34, in een (nog altijd bestaand) straatje dat evenwijdig aan de Prinsegracht loopt. Delpher levert twee kranteartikelen op, waarin wordt bericht over een opmerkelijk staaltje geneeskundig handelen uit deze tijd.

1892.09.23 De Locomotief (Semarang)
De locomotief: Semarangsch handels- en advertentieblad van 23 september 1892. Een identiek artikel verscheen in het Bataviaasch nieuwsblad van 20 september 1892. 

Terug in Amsterdam liet Gerrit opnieuw van zich horen. De tekst van de eerste advertentie is niet erg goed leesbaar, maar zeer de moeite waard!

1893.08.22 Handelsblad
Algemeen Handelsblad van 22 augustus 1893.
1893.09.05 Nieuws vd Dag
Nieuws van den Dag van 5 september 1893.

De tweede advertentie leidde tot een reactie, die ik aantrof in Gerrits nagelaten papieren.

1671-05 Brief G de Groot
Amsterdam 8 September 1893 / Weledelzeergeleerde Heer! / Naar aanleiding van een door u geplaatste annonce waarin u beweert de eenige ter wereld te zijn, in staat om de cholera niet alleen tot staan te brengen, maar zelfs te vernietigen; acht ondergeteekende het zich tot plicht om in het belang der duizenden, die de beide groote instellingen (Paleis voor Volksvlijt & Parkschouwburg) waarvan hij aan het hoofd staat, bezoeken, U een onderhoud te verzoeken, ten einde in beide gebouwen afdoende maatregelen te kunnen nemen, om het eventueel uitbreken der zoo gevreesde ziekte te voorkomen. / Zeer aangenaam zou het hem zijn U daartoe een dezer dagen tussen 10-4 uur te zijner kantoor (Paleis voor Volksvlijt) te mogen verwachten. / In afwachting / Hoogachtend / PALEIS VOOR VOLKSVLIJT (stempel) / G de Groot

Gerrit heeft deze uitnodiging bewaard, maar of het tot een ontmoeting is gekomen, weten we niet.

[13 april 2020]

Vervolg.

Naar Inhoud.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s