Gerrit II Hofmans (7)

Rotterdam – Harderwijk – Rotterdam

Naar Indië

Wat er gebeurde in het leven van Gerrit en Clasien in het jaar na het faillissement is lastig te reconstrueren. Na de homologatie op 10 april 1867 was het faillissement geëindigd en was Gerrit ‘vrij man’; hij kon in principe opnieuw beginnen. Of hij inderdaad met een nieuwe zaak is begonnen of bij een collega in dienst is getreden als schoenmakersknecht, valt niet na te gaan: hij verdwijnt voor een aantal jaren uit de adresboeken, maar volgens het Bevolkingsregister bleef het gezin in de Hoogstraat wonen. En in oktober 1867 moet duidelijk zijn geworden dat Clasien opnieuw zwanger was.

Het volgende wat we weten, is dat Gerrit zich op 25 april 1868 aanmeldde ‘als soldaat voor zes jaren bij de koloniale troepen ingaande met den dag van inscheping.’ Hij ontving bij die gelegenheid ƒ 200 handgeld. Naar zijn motieven – economisch of privé (of beide) – kunnen we slechts gissen. In ieder geval zijn uit zijn diensttijd als gewoon soldaat bij het Tweede Regiment Infanterie geen bijzonderheden bekend, waardoor hij extra gekwalificeerd zou zijn voor een militaire carrière.

Op 28 april kwam Gerrit aan bij het Koloniaal Werfdepot in Harderwijk – ook wel bekend als ‘het riool van Europa’. We mogen hopen dat hij vóór die tijd zijn handgeld heeft afgedragen aan Clasien. In Harderwijk onderging Gerrit de gebruikelijke basistraining en op 30 mei werd hij overgebracht naar Rotterdam* om van daaruit – samen met 149 lotgenoten – met het fregat de Jason te worden getransporteerd naar Nederlandsch-Indië.

1868.05.31 nrct
Nieuwe Rotterdamsche Courant van 31 mei 1868.
Fregat Jason
De Jason, aquarel van Jacob Spin in het Maritiem Museum Rotterdam.

De reis verliep voorspoedig en de Jason arriveerde op 4 september 1868 in Batavia.

1868.09.05 java-bode
Java-bode van 5 september 1868.

Het Indische avontuur was begonnen…

Naschrift
Inmiddels het boek Van Holland naar Indie. Het transport van koloniale troepen voor het Oost-Indische leger 1815-1909 door Martin Bossenbroek ontvangen. Nadere details over de reis volgen nog.

__________
* Dat gebeurde per trein. Harderwijk lag aan de spoorlijn Amsterdam-Kampen die in 1865 gereed was gekomen. Een spoorlijn tussen Utrecht en Rotterdam bestond al sinds 1855.

[20 maart 2018 / 26 juni 2020]

Vervolg.

Naar Inhoud.

Eén gedachte over “Gerrit II Hofmans (7)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s