Gerrit II Hofmans (8)

Nederlandsch-Indië

Ziekenoppasser in Nederlandsch-Indië

Gerrit werd op 25 april 1868 in Amsterdam ‘vrijwillig geengageerd als soldaat voor zes jaren bij de koloniale troepen ingaande met den dag van inscheping met ƒ 200 handgeld.’ Drie dagen later kwam hij aan bij het Koloniaal Werfdepot in Harderwijk – ook wel bekend als ‘het riool van Europa’.

We mogen hopen dat hij vóór die tijd zijn handgeld heeft afgedragen aan Clasien, maar te vrezen valt dat hij het er in Amsterdam of Harderwijk in luttele dagen doorheen heeft gejast.

In Harderwijk onderging Gerrit de gebruikelijke basistraining, alvorens op 30 mei overgebracht te worden naar Rotterdam om van daaruit – samen met 149 lotgenoten – met het fregat de Jason te worden getransporteerd naar Nederlandsch-Indië.

1868.05.31 nrct
NRCt van 31 mei 1868.

De reis verliep voorspoedig en de Jason arriveerde op 4 september 1868 in Batavia.

1868.09.05 java-bode
Java-bode van 5 september 1868.

De carrière van Gerrit in Nederlandsch-Indië zou niet de beoogde zes jaar duren, maar slechts tweeënhalf jaar. Volgens het Stamboek werd hij ‘wegens ligchaamsgebreken den 25n April 1871 naar Nederland teruggezonden per Gijsbert Karel Graaf van Hogendorp’.

Het schip kwam op 27 augustus aan te Nieuwediep en kort daarna ging Gerrit ‘met paspoort’ (werd hij uit dienst ontslagen). Bij wijze van ‘onderstand’ kreeg hij nog eenmalig ƒ 100 uitgereikt.

Hij was ruim drie jaar weggeweest.

kolom 6 – opschrift

kolom 6 – ziekenoppasser
Kolom 6 van het Stamboek.

Veel informatie over Gerrits activiteiten in Nederlandsch-Indië heb ik niet gevonden. In kolom 6 van het Stamboek, getiteld ‘Gedane veldtogten, bekomene wonden, uitstekende daden, wanneer en op welke wijze van de dienst afgegaan.’, staat slechts één woord:

Ziekenoppasser.

[25 januari 2019]

Vervolg.

Naar Inhoud.

2 gedachten over “Gerrit II Hofmans (8)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s